Možná to znáte – ve snaze dostat do sebe poslední energii před sportem sáhnete po něčem sladkém. Třeba po sušence nebo čokoládě. A nebo to naservírujete svým sportujícím dětem. Je to ale správná cesta? Z pohledu fyziologie rozhodně ne a my se podíváme na to proč.
Fyziologicky je to jasně dané – rychlé sacharidy (cukry) v době těsně před sportem (cca 2 hodiny před), kdy ještě nesportujeme, nám uškodí. Ptáte se proč? Důvodem je, že hladina krevního cukru po požití rychlých sacharidů rychle „vyletí“ nahoru a velmi rychle pak i padá dolů, a to až pod výchozí úroveň, jak znázorňuje graf.
V čem je problém?
Tento stav je problematický hned ze dvou důvodů:
1) Na vysokou hladinu krevního cukru tělo zareaguje tím, že vyplaví inzulin. Ten má za úkol vysokou hladinu krevního cukru (která je pro tělo toxická) snížit. Jenže vysoká hladina inzulinu zároveň způsobí to, že se zamezí využití tuku jako zdroje energie. A to je pro vytrvalostní sport důležitý energetický zdroj. Když ho tělu típnete, máte problém.
2) Strmý nárůst hladiny krevního cukru a následné vyplavení vysoké hladiny inzulinu má také za následek, že krevní cukr rychle klesá, a to až pod výchozí úroveň. Místo pocitu nakopnutí (které nastává ve fázi růstu hladiny cukru v krvi) tak přijde před sportem na řadu útlum. Například pocity slabosti, studeného potu, únavy a mnohdy i pocity podobné žaketu (hlaďáku).
Fyziologicky je tedy jasně dané, že sladké (rychlé sacharidy) do doby před sportovním výkonem nepatří. Naopak během sportu je bereme všema deseti, protože sportující organizmus využije rychlé sacharidy jako externí zdroj energie, který potřebuje. Jen pozor na to, v jaké konzistenci a formě je přijímáte. Tomuto tématu se budeme věnovat v některém z příštích dílů, už teď ale prozradíme, že v úvodu zmiňovaná sušenka či čokoláda není ideální volba ani teď. Vaše svaly totiž potřebují čistě sacharidy, ne tuky, které v těchto potravinách jsou.
Zapomeňte i na tuky a bílkoviny
Když se vrátíme k tématu předsportovní výživy a přípravy organizmu na sport, tak i tady platí, že tuky rozhodně nepotřebuje. Stejně jako bílkoviny nebo vlákninu. Všechny tyto složky způsobují pocit těžkého žaludku, zaměstnávají vaše tělo složitým trávením, které zpomalují, a zároveň tohle trávení stojí energii. Nic z toho před sportem rozhodně nechcete. Stejně jako nechcete sportovat s plným žaludkem. Ale ani s prázdným, že? Takže jak na to, abyste svůj organizmus optimálně naladili?
Řešením je to jediné, co zbývá, když jsme škrtli rychlé sacharidy, bílkoviny a tuky – sacharidy s nízkým glykemickým indexem (GI pod 55). Ty totiž nezvýší hladinu krevního cukru naráz a skokově jako rychlé sacharidy s vysokým glykemickým indexem. Právě ten nám říká, jak tělo bude na příjem dané potraviny reagovat. Buď hladina cukru v krvi vyskočí rychle a vysoko (a potom rychle spadne dolů), jako třeba v případě glukózy s GI 100, nebo pomalu a ne tak vysoko, jako u potravin s nižším GI. U sacharidů jde třeba o fruktózu nebo isomaltulózu.
Právě tyhle dva sacharidy tvoří podstatnou část složení Enervit PRE Sportu, oblíbeného sportovního doplňku, který svou recepturou odpovídá na otázku, co jíst před sportovním výkonem, abyste se cítili sytí (nikoli přejedení s těžkým žaludkem), doplnili poslední energii na sport a nastartovali energetické systémy potřebné pro sport včetně získávání energie z tuků.
Není divu, že právě tento doplněk se v rámci portfolia sportovní výživy řadí k nejžádanějším produktům – u Enervitu byl loni druhým nejprodávanějším doplňkem v Česku a na Slovensku. Využijete ho navíc jak před závody, tak před tréninky – v obou případech totiž potřebujete tělo připravit na výkon. A sladkostmi ho na něj rozhodně nepřipravíte…
Tento seriál o výživě a fyziologii sportovců vychází ze zásad projektu Sportujlepe.cz, jehož realizátorem je společnost VITAR Sport, oficiální distributor značek ENERVIT a ROYAL BAY v Česku a na Slovensku.
Pro závod či trénink máme energetické tyčinky, gely, tablety, želé bonbóny nebo i koláčky. Dodat tělu energii, chuťové pohárky moc…
Hořčík neboli magnezium je pro cyklisty (a sportovce obecně) snad nejznámější minerální látkou, u které si asi každý spojí jeho nedostatek…


