logo
Vyhledat
Cyklistický magazín
  • Zprávy a články
    • Cesty
    • Elektrokola
    • Oblečení na kolo
    • Rozhovory
    • Různé
    • Servis kol
    • Sport
    • Strava
    • Technika
    • Testy kol
    • Výstavy
    • Zprávy redakce
    Všechny články
  • Hledej zboží
  • Hledej značku
  • Předplatné
  • Kontakt
Menu
  • Homepage
  • Zprávy a články
  • Strava
  • Vaříme s Martinem (3), Tiramisu

Vaříme s Martinem (3), Tiramisu

V našem již třetím dílu seriálu o vaření se podíváme na luxusní dezert, konkrétně na Tiramisu, na němž si s oblibou pochutnávají nejlepší závodníci. Díky našemu průvodci, šéfkuchaři Martinu Jaroušovi, můžeme jíst takřka to samé co profesionální závodníci - Martin totiž pravidelně vyvařuje naší bikové reprezentaci, včetně Jardy Kulhavého, Kateřiny Nash a dalších hvězdných MTB jezdců. Naším prostřednictvím vám přináší zaručeně správné recepty, pakliže řešíte, jak a především co jíst během tréninkového či dokonce závodního období. Je osobou nejpovolanější, neboť pravidelně cestuje s reprezentací na všechny vrcholné světové podniky a stará se o kompletní jídelníček.

Nyní již předáváme slovo Martinovi.

„Aby bylo vše uzavřeno dle správných gastronomických zásad, tak bych jako náš recept číslo tři zařadil reprezentační Tiramisu. Jedná se o velmi úspěšný dezert, který jsem na míru přizpůsobil všem závodníkům. Jak je známo, do Tiramisu se přidávají syrová vejce, a právě tam by mohl být problém. Například na našich cestách do zahraničí bývá složitější sehnat ověřený zdroj kvalitních vajec a my nemůžeme před závody riskovat jakékoli zdravotní problémy. Výtečné Tiramisu se ovšem dá vyrobit i bez zdánlivě podstatných surovin, jako jsou vejce či malé množství alkoholu. Pro výrobu tentokrát budeme potřebovat i kávovar, neboť podstatnou částí receptu je příprava kvalitního espressa. Tento můj recept na Tiramisu je asi nejoblíbenějším dezertem Járy Kulhavého. Občas ho dělám i do velkých forem a dáváme ho ochutnat třeba mechanikům konkurenčních týmů. Dokonce jsme vytvořili edici Tiramisu RIO 2016 pro závodníky.
Suroviny naleznete v samostatném soupisu, nyní již jednotlivé kroky receptu. Jak tedy na to?
Připravíme si čtyři malá silná espressa, přidáme do nich 20 g cukru krupice a necháme vychladnout. Zakysanou smetanu, mascarpone a zbylých 50 gramů cukru smícháme dohromady, aby vznikl jemný krém bez hrudek. Můj tip pro vás (který samozřejmě závodníkům nedávám) je přidat do této směsi malého panáka kvalitního rumu. Rum totiž vše krásně ovoní. Cukrářské piškoty namáčíme v oslazené kávě a vkládáme je do připravených skleniček. Vložené piškoty poté překryjeme hotovým krémem a takto vrstvíme až po okraj skleniček. Necháme minimálně pět hodin v lednici vychladit a je hotovo. Před podáváním posypeme hořkým kakaem.

Dobrou chuť!

Váš Martin Jarouš


Suroviny:
- zakysaná smetana 200 g
- mascarpone 200 g
- cukrářské piškoty 150 g
- cukr krupice 70 g
- hořké kakao 20 g
- káva espresso (28 g, cca 4 šálky)
- špetka soli

DALŠÍ ČLÁNKY

Juniorský jonťák

U dospělých sportovců jsou výživové doplňky a iontové nápoje samozřejmostí, u mladších ročníků a dětí už pak v této oblasti nastává určitý…

  • Datum: 21. 09. 2017
  • Kategorie: Strava

Born, energie z Holandska

Přestože je Holandsko zemí sýrů, tulipánů a větrných mlýnů, v roce 1985 se tam začala psát historie značky sportovní  výživy a doplňků…

  • Datum: 21. 10. 2017
  • Kategorie: Strava
logo

Cykl.cz je jeden z nejznámějších a nejnavštěvovanějších internetových magazínů o cyklistice. Je připravován společně s jediným tištěným cyklistickým 14-ti deníkem o cyklistice v ČR - CYKLOSERVIS, který zakoupíte v síti cyklistických prodejen a novinových stánků.

Kontakt
Redakce

Telefon: +420 602 314 424
Email: miloskaspar@seznam.cz

Ředitel, šéfredaktor a inzerce

Telefon: +420 602 314 424
Email: miloskaspar@seznam.cz

Kde jsme
Adresa

Žirovnická 2389
Praha 10, 106 00

Sociální sítě
Užitečné odkazy
  • Zprávy a články
  • Hledej zboží
  • Hledej značku
Časopis Cykloservis
  • Předplatné
  • Kontakt
© Cykl 2023. Při poskytování služeb nám pomáhají soubory cookie. Používáním webu vyjadřujete souhlas s podmínkami používání. | IT Nahoru