V našem již třetím dílu seriálu o vaření se podíváme na luxusní dezert, konkrétně na Tiramisu, na němž si s oblibou pochutnávají nejlepší závodníci. Díky našemu průvodci, šéfkuchaři Martinu Jaroušovi, můžeme jíst takřka to samé co profesionální závodníci - Martin totiž pravidelně vyvařuje naší bikové reprezentaci, včetně Jardy Kulhavého, Kateřiny Nash a dalších hvězdných MTB jezdců. Naším prostřednictvím vám přináší zaručeně správné recepty, pakliže řešíte, jak a především co jíst během tréninkového či dokonce závodního období. Je osobou nejpovolanější, neboť pravidelně cestuje s reprezentací na všechny vrcholné světové podniky a stará se o kompletní jídelníček.
Nyní již předáváme slovo Martinovi.
„Aby bylo vše uzavřeno dle správných gastronomických zásad, tak bych jako náš recept číslo tři zařadil reprezentační Tiramisu. Jedná se o velmi úspěšný dezert, který jsem na míru přizpůsobil všem závodníkům. Jak je známo, do Tiramisu se přidávají syrová vejce, a právě tam by mohl být problém. Například na našich cestách do zahraničí bývá složitější sehnat ověřený zdroj kvalitních vajec a my nemůžeme před závody riskovat jakékoli zdravotní problémy. Výtečné Tiramisu se ovšem dá vyrobit i bez zdánlivě podstatných surovin, jako jsou vejce či malé množství alkoholu. Pro výrobu tentokrát budeme potřebovat i kávovar, neboť podstatnou částí receptu je příprava kvalitního espressa. Tento můj recept na Tiramisu je asi nejoblíbenějším dezertem Járy Kulhavého. Občas ho dělám i do velkých forem a dáváme ho ochutnat třeba mechanikům konkurenčních týmů. Dokonce jsme vytvořili edici Tiramisu RIO 2016 pro závodníky.
Suroviny naleznete v samostatném soupisu, nyní již jednotlivé kroky receptu. Jak tedy na to?
Připravíme si čtyři malá silná espressa, přidáme do nich 20 g cukru krupice a necháme vychladnout. Zakysanou smetanu, mascarpone a zbylých 50 gramů cukru smícháme dohromady, aby vznikl jemný krém bez hrudek. Můj tip pro vás (který samozřejmě závodníkům nedávám) je přidat do této směsi malého panáka kvalitního rumu. Rum totiž vše krásně ovoní. Cukrářské piškoty namáčíme v oslazené kávě a vkládáme je do připravených skleniček. Vložené piškoty poté překryjeme hotovým krémem a takto vrstvíme až po okraj skleniček. Necháme minimálně pět hodin v lednici vychladit a je hotovo. Před podáváním posypeme hořkým kakaem.
Dobrou chuť!
Váš Martin Jarouš
Suroviny:
- zakysaná smetana 200 g
- mascarpone 200 g
- cukrářské piškoty 150 g
- cukr krupice 70 g
- hořké kakao 20 g
- káva espresso (28 g, cca 4 šálky)
- špetka soli
U dospělých sportovců jsou výživové doplňky a iontové nápoje samozřejmostí, u mladších ročníků a dětí už pak v této oblasti nastává určitý…
Přestože je Holandsko zemí sýrů, tulipánů a větrných mlýnů, v roce 1985 se tam začala psát historie značky sportovní výživy a doplňků…