Proč moje výkonnost klesá, když naopak trénuji víc?
S tímhle typem dotazu se v praxi setkáváme často. Ve snaze zvýšit svou výkonnost si cyklisté na tréninku přidávají a těší se na lepší výsledky v závodě. Jenže místo nich přichází spíše pokles výkonnosti a často i únava ještě před začátkem tréninku. Důvodemčasto bývá špatná energetická bilance – organizmus prostě nemá dostatek energie na krytí svých potřeb navýšených sportem.
Lidský organizmus každý den spotřebuje obrovské množství energie, které výrazně roste u aktivních lidí a zejména u sportovců. Kdo nepřizpůsobí svůj jídelníček těmto zvýšeným energetickým potřebám a jí dál jako nesportovec, má problém. Dostane se totiž do výrazného energetického deficitu, který nazýváme negativní energetickou bilancí. Tu můžeme jednoduše popsat jako stav, kdy příjem energie nestačí pokrývat energetický výdej.
Kde má tělo chybějící energii brát?
Nedostatek energie je v takovém případě krytý jednak ze zásob v těle (velmi často je to i rozpadem svalové hmoty, o což rozhodně nestojíte), druhak tělo reaguje utlumením aktivit, které pro něj v tu chvíli nejsou tolik důležité:
Takový sportovec pak často hledá důvody propadu výkonnosti v nedostatečném tréninku a tréninkové dávky proto zvyšuje. Tím ale ještě více prohlubuje výše popsaný problém. Přitom řešení je v tomto případě poměrně jednoduché – začít více jíst (samozřejmě ale promyšleně, viz naše rady v závěru článku).
Mnohdy pomůže i zapojení sportovní výživy do běžného dne a tréninků:
Může se na první pohled jednat o banality, ale pomocí několika takových drobností během dne můžete velmi výrazně podpořit růst výkonnosti tím, že organizmus bude mít dostatek energie na regeneraci a právě výkonnostní růst. Vnímejte tedy svůj jídelníček jako součást – a především jako podporu – tréninku a růstu sportovní výkonnosti.
Dodržujte optimální poměr živin
Kromě doporučeného příjmu energie bychom měli dodržovat i doporučený poměr živin, tedy sacharidů, bílkovin a tuků. Ten je v případě cyklistů výrazně nakloněn na stranu sacharidů, a to především proto, že sacharidy představují základní zdroj energie vytrvalců. Proto by se jejich trojpoměr měl blížit 70 % energie ze sacharidů, 12 % z bílkovin a 18 % z tuků.
Nezapomínejte, že energetická hodnota živin se liší a zatímco příjmem 1 gramu sacharidů či bílkovin dodáte tělu 4 kcal (17 kJ), u tuku je to 9 kcal (36 kJ) na 1 g. Důležité je myslet také na to, že ne všechny sacharidy jsou pro sportovce vhodné. Zatímco komplexní sacharidy jsou ideální v běžném jídelníčku a spíše nevhodné během sportu, jednoduché sacharidy zase využijete především během sportu a těsně po něm (energetické gely, tablety, tyčinky nebo nápoje). V té době totiž tělo potřebuje ke sportu a navazujícím procesům co nejvíc energie, která se rychle vstřebá. V běžném jídelníčku mimo sportovní aktivity by ale jednoduché sacharidy (cukry) figurovat neměly, protože jejich příjem ve finále znamená zase jen komplikace na cestě za růstem výkonnosti.
Výživový seriál odpovídá na časté otázky sportovců z praxe, které souvisejí s výživou, růstem výkonnosti a podstatou fungování lidského organizmu při sportu. Jeho cílem je, aby se vám sportovalo lépe.
Výživový seriál vychází ze zásad projektu Sportulepe.cz, jehož realizátorem je společnost VITAR Sport, oficiální distributor značky Enervit do ČR.
Častá otázka, která má zdánlivě jednoduchý důvod. Sacharidy jsou velmi důležitým a rychlým zdrojem energie pro cyklistický výkon. Proto…
Svalové bolesti spojené s namožením svalů se často a chybně připisují působení kyseliny mléčné. Namožení svalů vzniká důsledkem intenzivní…