Pšeničná tortilla s kuřecím masem a rýží basmati
Máme zde další díl nového seriálu o vaření, v němž nás provází šéfkuchař Martin Jarouš. Stačí málo a můžete jíst takřka to samé, co profesionální závodníci - Martin totiž pravidelně vyvařuje naší bikové reprezentaci, včetně Jardy Kulhavého, Kateřiny Nash a dalších hvězdných MTB jezdců. Naším prostřednictvím vám přináší zaručeně správné recepty, pakliže řešíte, jak a především co jíst během tréninkového či dokonce závodního období. Je osobou nejpovolanější, neboť pravidelně cestuje s reprezentací na všechny vrcholné světové podniky a stará se o kompletní jídelníček.
Nyní již předáváme slovo Martinovi.
„Náš další recept se týká jednoho z nejoblíbenějších jídel českých bikerů. Jedná se o pšeničnou tortillu s kuřecím masem a rýží basmati. Tento pokrm se v případě našich reprezentačních výjezdů opakuje třeba i několikrát za pobyt. Navíc je velmi jednoduchý na přípravu, což asi ocení hlavně ti cyklisté, kteří si vaří sami. Hodí se i jako traťovka na delší trénink a dá se jíst během celého dne. Jídlo je hodně variabilní a takříkajíc hravé, dá se totiž připravit na desítky různých způsobů - prakticky každému závodníkovi na míru, v závislosti na tom, co má rád. Jí se pouze rukama a je to vlastně taková společenská událost, připravím k němu vždy několik druhů omáček či lehký zeleninový salát.
Náš recept a množství ingrediencí jsou určeny pro čtyři osoby. Vaříte-li pro menší počet strávníků, pak vše jednoduše vydělte. Suroviny naleznete v samostatném soupisu, nyní již jednotlivé kroky receptu. Jak tedy na to…
Kuřecí prsa si očistíme a nakrájíme na cca 50g proužky, osolíme, opepříme a dáme marinovat do bazalkového pesta přibližně na dvě hodiny do ledničky. V hrnci nebo v rýžovaru si dle návodu uvaříme rýži a necháme vychladnout. Připravíme si na plátky nakrájená rajčata, listy zeleného salátu a pokrájená sušená rajčata. Maso si opečeme na pánvi (nebo v létě na grilu) a znovu vložíme do bazalkového pesta. Poté si již připravíme pšeničné placky k plnění. Jako první vkládáme rýži, následně grilované prsíčko, nastrouhaný čedar, dále rajčata a nakonec zelené listy. Poté vše zabalíme, navrch ještě posypeme čedarem a dáme pod gril tak na pět minut zapéct. Tortilla je vynikající podávaná jen tak, třeba se zakysanou smetanou.
Dobrou chuť!
Váš Martin Jarouš
Suroviny:
- kuřecí maso 400 g
- pšeničné tortilly 4 ks
- rýže basmati 200 g
- rajče 2 ks
- sušená rajčata 8 půlek
- listový salát
- bazalkové pesto
- sýr čedar
- olivový olej
- zakysaná smetana
- sůl
- pepř
Obaly od energetických gelů se to podél každé závodní trati jen hemží, s tím asi nic nenaděláme, ale pokud myslíte ekologicky i ekonomicky,…
Sportovní výživa je dnes doslova vědní obor, a pokud má něco opravdu fungovat, bez lékařských, chemických a fyzikálních znalostí se vývoj…